Croatia 2011

18 September 11 2:44 pm

   Niciun an fara Croatia. De data asta a fost o sansa nesperata sa ajungem in Croatia, mai precis o conferinta IPv6 la care am participat in Dubrovnik. Am gasit cazare pe riviera Dubrovnik, in Soline. Ne-am gandit mult ce traseu sa alegem, pana la urma am mers prin Serbia si Bosnia pe ruta Cluj – Deva – Lugoj – Timisoara – Deta (vama cu Serbia) – Belgrad – Cacak – Uzice – Mokra Gora (vama cu Bosnia) – Visegrad – Gorazde – Trebinje (vama cu Croatia) – Dubrovnik. Desi traseul pe hartie are 966km, am reusit sa-i parcurgem in “doar” 21 ore cu o gramada de peripetii. Ne-am ratacit in Belgrad, Uzice, Visegrad si in Trebinje deoarece marcajele sunt destul de rare in Serbia si Bosnia. Traseul de la Visegrad (BiH) la Gorazde (BiH) este extraordinar de spectaculos, dar din pacate si foarte greu de facut. Sunt peste 150km de munti, viaducte, tuneluri si serpentine, pe un drum ingust si in lucru pe alocuri. Daca ajungeti prin zona sa nu va mire ca, la un moment dat, in Bosnia, un panou va ureaza bine ati venit in Republic of Srpska, un soi de stat in stat (administrativ tine de Serbia). Urmele razboiului yugoslav sunt mai evidente in BiH decat Croatia.
  Bun, ajunsi in Soline am gasit un apartament superb, cu vedere la mare. Plaja, desi la 200 de trepte distanta, este suberba. Un golfulet mic si relativ nepopulat, mai mult decat ma asteptam de la Riviera Dubrovnik. Apa nesperat de calda pentru septembrie si limpede ca lacrima.

IMGP7647
IMGP7869
IMGP7957
IMGP7958
IMGP8052
IMGP7965


  Dupa ce ne-am revenit dupa drum, cu o zi de odihna, plaja si balaceala, am decis sa vizitam Dubrovnik-ul, la doar 15km distanta. Drumul pana in Dubrovnik imi aminteste de soselele acelea italiene de coasta, cu stanca de o parte si de cealalta, undeva jos, marea. Orasul si cetatea ne-au impresionat profund, nu cred ca reusesc nici prin fotografii nici prin vorbe sa le descriu. Desi asediata si distrusa in mare masura in 1991 de catre armata yugoslava si muntenegrini, cetatea isi ascunde bine cicatricile. Recomand oricui ajunge in Dubrovnik traseul pe zidurile cetatii si o plimbarea cu barca la asfintit.

IMGP7702
IMGP7705
IMGP7718
IMGP7760
IMGP7744
IMGP7764
IMGP7711
IMGP7714
IMGP8168
IMGP8178

  In alta zi am vizitat un mic port de langa Soline si de langa aeroportul Dubrovnik, Cavtat. Desi initial ne-am propus sa ne plimbam prin port si sa face poze, pana la urma ne-a placut asa mult ca am ramas toata ziua. Portul era plin de iahturi care mai de care, multe terase si restaurante si o plaja superba. Cavtat este de fapt o peninsula si pe malul ei, de jur imprejur, este o faleza cu priveliste minunata. Sa nu mai zic si ca e un loc excelent de plane spotting, deoarece Cavtat este chiar in linia de aterizare a avioanelor pe Dubrovnik. Cu ocazia asta am descoperit si mijloacele de transport in comun din Dubrovnik. Sunt autobuze din 30 in 30 minute, puse la dispozitie de Liberty, de la Cavtat pana in Dubrovnik, foarte OK, cu aer conditionat si soferi de treaba. Biletul e 12 Kune/calatorie.

IMGP8042
IMGP8049
IMGP8000
IMGP7995

  Si cum tot ce e frumos se termina repede, cele 4 zile de conferinta s-au incheiat si ne-am intors acasa, dar de data asta prin Zagreb si Budapesta, pe autostrada. Si cum drumul era destul de lung, am decis sa facem un popas in Plitvice, cel mai renumit parc national al Croatiei. De data asta nu am mai stat la hotelurile din parc, cu 100 euro/noapte/camera, ci am gasit o pensiune suberba la 5 km de parc, catre Zagreb. Si daca tot am pomenit de conferinta, in care s-a discutat de IPv6 (pentru cunoscatori), rezultatul direct este ca acest post a fost scris folosind varianta IPv6 a www.bydan.info.

IMGP8190
IMGP8205

Later edit: albumul foto complet aici.

No Responses to “Croatia 2011”

Care to comment?