Cracovia 2011

20 May 11 4:39 pm

  E greu sa vorbesti de Cracovia intr-un articol de blog. Este un oras foarte frumos si incarcat de istorie.
  A fost destul de dificil sa impartim timpul scurt petrecut in Polonia intre Cracovia si imprejurimi. Ne-am stabilit de la inceput ca si obiective Auschwitz, mina de sare de la Wieliczka si plimbari prin oras. Dupa cum s-a dovedit mai tarziu, ne-a ramas foarte putin timp pentru oras. Dar s-o luam cu inceputul.
  La Auschwitz am ajuns intr-o vineri dimineata. Am ales ziua de vineri (chiar daca era 13) pentru ca ne-am imaginat ca va fi mai putina lume si ne-am inselat amarnic. Aproape nu am gasit loc de parcare. In fine, am reusit sa ne lipim de un grup cu ghid in engleza. Turul e, asa cum s-ar astepta oricine, cutremurator. Binenteles ca si ghidul a mai presarat tot felul de povesti ca sa accentueze atmosfera, dar care, din pacate, erau toate adevarate. N-o sa insist mult aici pentru ca nu are sens. Ideea e ca turul complet ne-a stors de puteri si ne-am pornit inapoi catre Cracovia pe la 5 dupa-amiaza.

14210 14214 14217 14220

  A doua zi am vizitat mina de sare de la Wieliczka. Turul se face doar cu ghid, deoarece mina in cele aproape 8 secole de exploatare a ajuns la 300km de galerii si nu e o idee asa buna sa te ratacesti pe acolo. Din fericire traseul turistic are doar 3,5km si e extraordinar de bine amenajat. Mina are si multe capele si o catedrala superba. Toate sculpturile, treptele, chiar si candelabrul din catedrala sunt sculptate in sare. Este cea mai veche mina de sare inca in exploatare din lume.

14247 14250 14253 14259

  Turul in mina a durat cam 2 ore si ceva, asa ca ne-a mai ramas jumatate de zi sa vizitam, in sfarsit, Cracovia.
  Sunt foarte multe de vazut acolo. Piata centrala este cea mai mare piata medievala din Europa. In mijlocul pietei este primaria, cu o alee la parter plina de magazine de suveniruri si, evident, de turisti. Tot in piata este biserica sf. Maria, de unde un trompetist anunta ora exacta, indiferent de vreme sau anotimp.
  Am fost foarte surprins cata lume era in piata si in Cracovia, in general. Terasele erau pline ochi, n-aveai unde sa stai la o bere.
  Un alt reper pentru Cracovia este castelul Wawel. In castel este si un muzeu unde se pot admira bijuteriile si bogatiile regale, deoarece castelul a adapostit regii Poloniei mai bine de 6 secole. Gradinile interioare sunt foarte bine amenajate, proaspat iesite la viata dupa iarna. Exista si o legatura cu dragonii pe care ii gasesti peste tot in Cracovia, inclusiv o statuie in fata castelului, care arunca flacari din nari cand nu te astepti. Eu insa nu am gasit legatura asta, poate ma ajutati voi cu detalii, sau aflu eu la urmatoarea vizita in Cracovia, pentru ca sigur voi reveni.

14235 14241 14256
14223 14226 14229
14238 14244

Muuulte poze aici.

2 Responses to “Cracovia 2011”

Adina wrote a comment on 20 May 11

Hai ca te ajut eu cu detalii legate de dragoni: legenda spune ca in locul Cracoviei era un satuc terorizat de un dragon. Singurul care a indraznit sa il infrunte a fost Krakus, care i-a oferit o vaca sau o oaie (depinde de sursa de inspiratie) plina de sulfura. Si uite asa, Fat Frumos de Polonia a salvat satucul si probabil ca s-a insurat cu cea mai frumoasa fata de pe-acolo :-)) Si noi ii suntem profund recunoscatori ca a ajutat la crearea acestui minunat oras.

diana stanut wrote a comment on 23 May 11

Frumos orasul Cracovia! Iar pozele foarte profi; la fel ca si fotograful. Felicitari si le asteptam pe urmatoarele 🙂

Care to comment?