Mai aproape de … cercul polar

22 May 08 8:55 pm

Am fost cu totul fascinat de apusurile in Aalborg. Pana acum cateva luni nu auzisem de oraselul danez, aproape in nordul tarii, iar cand am aflat ca voi ajunge acolo prima mea impresie a fost sa-mi pun cu mine haine groase ca sigur o sa simt gerul nordic.

Nu a fost nici pe departe asa, am gasit in schimb un oras cald, la propriu si la figurat. Spre deosebire de aglomeratia si stresul sufocant al unui oras romanesc, oamenii de acolo pareau mai relaxati si mai binedispusi. Nu stiu daca datorita fiordului ce traverseaza orasul sau din cauza mersului pe bicicleta…

IMGP5045

Panoul din imagine contorizeaza numarul de biciclete ce au trecut pe pod in ziua respectiva si pe tot parcursul anului…Intr-un fel contorizeaza contributia danezilor la protectia mediului, as zice…

IMGP5052
 
IMGP5068
 
IMGP5086

Mi-a placut la ei ca stiu sa isi valorifice timpul liber. Aproape nimeni nu mai lucreaza dupa 17:00, pentru ca au realizat ca de fapt munca e doar un mijloc, si nu un scop. Dovada sunt numeroasele cluburi de iahting din micul oras, carnavalurile din luna mai si vestita Jomfru Ane Gade, o strada doar cu baruri si restaurante care se deschid doar de la 10 seara…si in care nu se fumeaza.

IMGP5190
 
IMGP5191
 
IMGP5198
 
IMGP5158

Oraselul e ingrijit si intim oarecum, fara blocuri sau cladiri care ies din tiparul unui oras care tine la istoria sa. Abunda in spatii verzi si parcari supradimensionate (atatea locuri goale in parcari m-au revoltat…cum, sa vii acasa seara si sa ai si loc de parcare???).
In schimb ce m-a uimit a fost, cum spuneam la inceput, apusul. Am avut noroc de vreme buna, si am putut admira un apus de primavara daneza ce dureaza cam 3 ore, oferindu-mi o lumina aproape ireal de frumoasa, de care am incercat sa profit din plin.
Cam asta a fost aventura daneza, aaa, si mi-a placut mult un monument ciudat, deschis la interpretari. Era plasat la intrarea unui cimitir. Nu o sa comentez pe tema lui, va las pe voi sa va dati cu parerea, o sa va arat doar o poza:

IMGP5129

No Responses to “Mai aproape de … cercul polar”

Care to comment?